06.11.2011

moja :)

a tak prezentuje się moja niedzielna strucla makowa ummm pycha..



Kasiu więc dodaję przepis dla ciebie:)
ciasto:
4dag drożdży
1 szk.mleka
10dag cukru i masła
50dag mąki
1 jajko i 2 żółtka
drożdże rozcieram z łyżką cukru i ciepłym mlekiem następnie dodaje ok 10dag mąki mieszam i odstawiam do wyrośnięcia gdy wyrośnie dodaje utarte z resztką cukru żółtka ,jajko i resztę mąki wyrabiam wlewam roztopione ostudzone masło odstawiam znów podrosnie.Następnie dzielimy ciasto na 2 części ,rozwałkowuje i smaruje makiem zawijam w rulon smaruje wierzch białkiem i do blaszek tam znów zostawiam do podrosnięcia i piekę ok 30 -40 minut w 200 st.

Mak przeważnie używam z puszki gotowy ale ja go daje na patelnie i smażę odparowuje z niego resztki wody bo tak jak dasz to będzie cięzki i ciasto się oddzieli od maku ale nie szkodzi wtedy też jest przepyszny:) ale gdybyś chciała zrobic jednak sama masę to :
nadzienie
40dag maku
4 dag masła
20dag cukru
2 łyżki miodu
25dag bakalii
2 białka
mak opłukać zalać wrzątkiem ,gotować 10 minut odcedzić starannie odcisnąć zemleć najlepiej 3 razy.
Rozpuścić masło włożyć mak ,cukier,miód i bakalie smażyć 10 minut mieszając.Przestudzić,połączyć z pianą ubitą z białek.

4 komentarze:

  1. a gdzie przepis? i co to za blaszki?
    wygląda smakowicie, weź jedną i wpadajcie na kawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chcesz przepis nie ma sprawy bede miała chwilke do napiszę

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka się zbiera ;))) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm... smakowity widok :)
    Dziękuję za udział w moim Candy życzę powodzenia w dniu losowania :)
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń